HVAD ER IYENGAR YOGA OG HVEM ER BKS. IYENGAR???

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Iyengar

Iyengar yoga er en yogaform, hvor du opbygger styrke og smidighed i både krop og sind – kendetegnet er en unik kombination af fysisk træning og opøvelse af koncentrationsevne. Der er 4 elementer der gør Iyengar yoga til noget særligt:

Præcision

Iyengar opdagede gennem sin praksis og undervisning, at uden præcision kan yogastillinger kun opretholdes gennem konstant fysisk anstrengelse. Manglende præcision betyder samtidig, at der er større risiko for skader og ubalancer i krop og psyke. Gennem præcision og omhyggelighed skabes fysisk stabilitet i stillingerne – og du vil opleve, at fysisk stabilitet og mental stabilitet hænger nøje sammen.

Redskaber

Med en god fornemmelse af retning gør du hurtigere fremskridt i stillingerne. Gennem brug af simple redskaber som klodser, tæpper, bælter m.v. styrkes din evne til at være opmærksom på vigtige aspekter af en stilling. Du kan også med stort held bruge redskaber til at arbejde med stivhed og skævheder, manglende styrke eller skader i kroppen. På den måde kan alle få det optimale ud af stillingerne, uanset kroppens tilstand.

Sekvensering

BKS Iyengar har gennem sin mere end 70 års yogapraksis udviklet en række simple, men effektive principper for hvordan typer af stillinger bedst introduceres og kombineres i sekvenser. Stillingerne kombineres til en række sekvenser af stigende sværhedsgrad baseret på deres anatomiske, fysiologiske og mentale indvirkning på krop og sind. Du vil derfor opleve, hvordan det er muligt at nå frem til langt vanskeligere stillinger, når sekvenseringen er opbugget hensigtsmæssigt. Samtidig  øges sikkerheden, fordi sekvenserne også kan tilpasses løbende til alder, behov og formåen.

Stabilitet

BKS Iyengar beskriver selv sin metod som ”meditation in action”, men for at yoga stillinger kan være fysisk og mentalt virkningsfulde, må de gradvist holdes i længere tid. Dermed øges den gavnlige påvirkning af kroppens organer og nervesystem, og din yogapraksis giver større udbytte både fysisk og mentalt, fordi anatomiske sikre og stabile stillinger giver sindet mulighed for at være både afslappet og fokuseret på samme tid.